ZIUA IEI la Chisinau

Ziua Iei a fost sărbătorită astăzi, 24 iunie 2015, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, din Chişinău.

Un eveniment important al zilei l-a constituit vernisarea expoziţiei transnaţionale „Costumul popular românesc – emblemă identitară în sec. XXI”, în cadrul căreia sunt etalate costume din patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, colecţia doamnei Ioana Corduneanu, Bucureşti şi cea a domnului Sebastian Paic, Cluj-Napoca, România.  Prezentă la evenimentul de inaugurare a expoziției, ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc a reiterat că ia este piesa emblematică a portului nostru popular de-a lungul anilor. Oficialul a mai remarcat că această sărbătoare este organizată în cel mai vechi muzeu al Republicii Moldova, edificiu care păstrează colecții de unicat de costume populare.

O altă activitate inaugurată astăzi la muzeu a fost lansarea în circulaţie de către Administraţia Poştală Naţională a seriei de mărci poştale „Ii din colecţiile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală” şi a plicului „Prima zi a emisiunii”.

Pe parcursul zilei a fost desfășurată Conferința Ştiinţifică „Costumul românesc în contextul discursului identitar al sec. XXI” la care au participat cercetători din Republica Moldova şi România.

Citeste intreg articolul aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *