WE WEAR CULTURE

Parteneriat cu GOOGLE CULTURAL INSTITUTE

 

IE VECHE & IE NOUA

Expozitie – concurs, organizata pentru a compara rezultatele celor ce si-au dorit sa inoveze cu cele ce au considerat ca trebuie sa mai “uceniceasca”.

Au castigat: Marioara Constantin, categoria “ie veche”, pentru replica unei camasi cu ciupag cusut pe piept, pe cutulite si Alexandra Pogacean, categoria “ie noua” pentru o camasa “de Bucuresti”.

http://www.romania-actualitati.ro/ie_veche_ie_noua-78355

 

PRIMA IE

O provocare pentru toate cele ce s-au decis sa inceapa, ce se va concretiza intr-o expozitie.

Persoanele organizate, motivate, pot suplini lipsa de experienta personala, folosindu-se de cea colectiva, acumulata in grupul de cusut si “prima ie” poate fi un rezultat incredibil.

Proiect in desfasurare

 

IA DE NISTRU

“Ia de Nistru” a fost recompusa dupa un fragment textil si folosita ca un manifest, purtand mesajul ca si pe malul stang al Nistrului traiesc romani – povestea lor trebuie descoperita, spusa si continuata, impreuna.

– ianuarie 2016 – primul contact, ianuarie 2016, pentru a observa obiceiurile de iarna, “haitul” si colinda unica, specifica pentru Malovata Stanga Nistrului, pentru a inregistra marturiile veteranilor conflictului transnistrean – urmat de o cercetare la Muzeul de Etnografie si Istorie Naturala, Chisinau

– februarie 2016 – pe baza unui fragment textil pastrat in Muzeu, am recompus o camasa “de Nistru”, cu care m-am intors in comunitate, in februarie 2016, pentru fotografii folosite in comunicare

– martie 2016 – m-am intors in comunitate cu mii de martisoare lucrate de mana de doamnele din Semne Cusute in Actiune, pe care le-am impartit veteranilor, la comemorarea victimelor conflictului transnistrean, dar si elevilor Liceului Mihai Eminescu din Cocieri.

http://www.romania-actualitati.ro/pod_de_martisoare-87380

– mai 2016 – cu donatii de panza si fire de cusut primite de la doamnele din Semne Cusute in Actiune am putut organiza o sezatoare in Malovata Stanga Nistrului, la Biblioteca Publica Molovata Noua. Au participat si Ionica Danciu si Nelu Dumitrescu, pentru demonstratii si explicatii legate de tehnicile de cusut. Datorita doamnelor Valentina Verlan si Olesea Enachi, sezatorile au continuat si au adus rezultate.

http://jurnaltv.md/ro/news/2016/5/26/sezatoare-la-molovata-noua-10217019/

– august 2016 – copii din Malovata, din Chisinau si din Salaj s-au intalnit intr-o tabara de cusut, oferita prin eforturile Mandra Chic si Fundatia Agapis

https://www.agerpres.ro/romania-colorata/2016/08/17/copii-din-republica-moldova-si-salaj-in-prima-tabara-de-cusut-ie-din-romania-16-15-05

 

IA AIDOMA

Am numit ii aidoma – replici realizate dupa camasile romanesti pastrate in depozitele marilor muzee ale lumii; un alt exercitiu de recuperare de patrimoniu, bazat pe voluntariat si studiu aprofundat.

Plecand de la fotografii gasitepe site-urile muzeelor si fotografii alb-negru din carti publicate in perioada interbelica, am reusit sa aducem acasa si in timpul prezent, 40 de camasi valoroase dar instrainate: in Metropolitan New York, Muzeul de Textile din Toronto, Horniman UK, Muzeul de textile din Lyon, Muzeele etnografice din Geneva, Cernauti si Sankt Petersburg.

Proiectul este viu, continua si expozitia se imbogateste iar cercetarea continua.

A realiza o replica, nu neaparat o copie, dupa un model consacrat este un pas important pentru validare, confirmare, progres

http://www.life.ro/cultura/arta-caritate/ia-aidoma-expozitie-cu-40-ii-romanesti-si-replicile-lor-16065914

Proiect in desfasurare

 

LA NORD PRIN NORD-VEST

Expeditie pentru a documenta soarta camasilor romanesti instrainate si valorificate in Ucraina, la Liov si Cernauti.

Ocazia a fost folosita inclusiv pentru a explora depozitele Muzeului Regional din Cernauti, unde sunt pastrate si camasi romanesti din Bucovina de nord, din perioada 1890 – 1940.

Scopul acestui demers este ca IA AIDOMA sa se imbogateasca si comunitatea romaneasca din Bucovina de nord sa fie reconectata la trecut si viitor.

 

IA AIEVEA

Proiect de recuperare de patrimoniu ce isi propune sa valorifice mostrele (fragmente textile) aflate in Depozite / Patrimoniul Muzeului National al Taranului Roman.

Cu o vechime considerabila si cu o valoare nebanuita inca pentru ceea ce inseamna alcatuirea unui tablou complex al camasilor noastre de dinainte de 1918.

Prin selectiile mai recente au fost preferate, expuse si prezentate publicului, in muzee si tiparituri – mult mai putine variante, dupa tipologii anume, saracind acest tablou.

“Atipicele” au fost neglijate – insa consideram ca este momentul ca publicul sa isi poata largi perspectiva; in demersul complex de a ajunge la o camasa a anilor 2000, la realitatile de azi, este important sa exploram toate ungherele trecutului si variantele cele mai arhaice.

Sa intelegem devenirea, pregatind viitorul.

Proiect in desfasurare

 

INCROIABLE

Proiect de valorizare ce va demonstra ca a optimiza pentru vanzare nu inseamna neaparat standardizare si uniformizare; fiecare camasa poate fi unica

Proiect in desfasurare

 

Federatia Romana de Rugby

Echipa Nationala de Rugby a Romaniei, Stejarii – si-au dorit, inca din 2013, sa fie ambasadori ai valorilor traditionale si sa poarte echipamente de joc innobilate cu insemne romanesti.

Astfel ca simboluri solare, semne de forta, echilibru, regenerare, modele schilleresti – au beneficiat de maxima vizibilitate si respect in 2015, la World Cup, in UK.

Au fost votate in topul celor mai memorabile echipamente.

Au fost remarcate si preluate de unul dintre gigantii producatori de bere, intr-un ad dedicat celui mai surprinzator come-back din istoria Cupei Mondiale (meciul Romania Canada)

https://semnecusute.ro/federatia-romana-de-rugby

https://semnecusute.ro/stejarii

SEMIOTICA

https://doaj.org/article/21f7590de0884d72a1bb59183ce6a0bf