DESPRE NOI

SEMNELE CUSUTE sunt un limbaj vizual universal, inspirat de univers, folosit de femei pentru a reda ordinea fireasca a lumii precum si locul lor in ea.

SEMNE CUSUTE este astfel primul proiect menit sa educe publicul larg intru recuperarea si transmiterea patrimoniului imaterial privind realizarea camasilor traditionale. Blogul-arhiva cuprinde peste 2000 de izvoade, modele de camasi si informatii oferite pro-bono celor ce isi doresc sa aduca traditionalul in contemporan (designeri, cadre didactice, persoane in cautare de un hobby romanesc)

M-AM INSPIRAT din miscarea similara din interbelic, atunci cand elitele tarii au dat tonul si exemplul personal pentru pastrarea portului romanesc

AM INSPIRAT nenumarate reactii in social-media, un trend in designul autohton si nu in ultimul rand: oamenii. Ei au inceput sa vada cu alti ochii mostenirea textila, si-au cautat radacinile, si-au apreciat strabunicile. Mii de camasi au fost scoase de la naftalina si puse in valoare – si valoarea lor a crescut. Semnele au inflorit pe ambalaje, rechizite, echipament sportiv dar, cel mai important: sunt din nou cusute pe camasi, acolo unde le este locul.

MISIUINE: semnele stravechi si broderia aduc o stare de bine: a concepe si a realiza o camasa este initial o provocare, dar devine imediat o pasiune; cat se poate de actuala si de urbana. Lucrul de mana are, nu in ultimul rand, rol terapeutic. In procesul de transformare din consumator ocazional de folclor in creator, doamnele isi imbogatesc si garderoba si cultura generala si educatia estetica.

VALORI: design-thinking, responsabilitate, verticalitate, pragmatism, respect pentru expresiile culturale ale tuturor neamurilor.

COMUNITATEA: “Semne Cusute in Actiune” s-a inchegat in ceea ce, initial, s-a dorit a fi un grup pe FaceBook, oferind suport on-line pentru cele ce cos. Primind ajutor neconditionat, fiecare si-a dorit sa ajute apoi, la randul sau, alte incepatoare si astfel s-a inchegat, intr-un singur loc, un sistem ce concentreaza o colosala experienta colectiva.

ASOCIATIA SEMNE CUSUTE: dupa 5 ani, am decis ca este momentul sa avem personalitate juridica pentru a ne putea implica, mai profund si la scara mai larga in a descoperi si a transmite patrimoniul imaterial, prin parteneriate cu institutii de profil.