Blogul lu’ Otrava

Exista niste oameni misto care iti reamintesc – prin ceea ce fac – ca valorile noastre sunt mai importnate decat orice lucru venit din afara granitelor. Oamenii astia ne invata ca adevaratele valori ale unui popor sunt valorile radacinilor proprii. De aceea ne place cand vedem taranii din Maramures imbracati in port popular. Bogatia unei tari este reprezentata de oamenii care isi pastreaza identitatile culturale, isi pastreaza valorile, traditiile, patrimoniul si duc o lupta mereu pentru a invata cat mai multi oameni ce trebuie cu adevarat apreciat. Ioana Corduneanu, autoarea Semne Cusute si La Blouse Roumaine – este unul dintre acesti oameni. Personal, Ioana mi-a atras atentia in momentul in care a realizat echipament nationalei de rugby a Romaniei – innobilat cu insemne traditionale romanesti, pentru a spune lumii cine sunt, de unde vin si care este credinta lor, o adevarata carte de vizita. La “Romania mea” stam de vorba un un roman adevarat.

Am auzit despre tine prima data in 2011 cand ai expus la Festivalul de Design de la Berlin o colecție de scaune și perne românești. Mi s-a parut o treaba foarte, foarte interesanta. Cum s-a nascut ideea asta si cum ai reusit sa o pui in practica?

M-a convins David Graas, designer olandez, pe care, initial, l-am invitat in Romania, sa vorbeasca studentilor de la arhitectura despre “design responsabil”. I-am promis, in schimb, surse proaspete de inspiratie. O alta perspectiva asupra vietii, asupra obiectelor. O lume fara gunoi, unde fiecare obiect avea mai multe vieti; devenind, pe masura ce se degrada, altceva. O lume in care omul vedea mobilierul si uneltele ca pe prelungiri ale propriului corp. David a sugerat ca cel mai bine ar fi sa prezint chiar eu aceste idei si m-am pus pe treaba. M-am dus la Negresti Oas, in padure, cand infloreau ghioceii, pentru mladite de alun, am invatat sa impletesc gard de nuiele, am pregatit si niste scaune, am cusut si niste fete de perne, le-am umplut cu flori si m-am dus la Berlin sa povestesc despre acasa. Nu o sa uit fata soferului de la DHL Transport Special in timp ce ma ajuta sa aranjez gardul de nuiele.

Citeste intreg articolul aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *